Logo AGH-2015-186
daf NocNsf aikido_nl

Belevingen

Aikido Groene Hart leerlingen vertellen eigen ervaringen


Agnes Oen (1966) coach en trainer, beoefent sinds eind 2010 aikido bij Aikido Groene Hart. Met mijn bedrijf  ‘Elkedageenstukjewijzer’ werk Agnes Oenik met mensen aan persoonlijk leiderschap, gedrag en communicatie. Ik voelde mij aangetrokken tot Aikido omdat de achterliggende uitgangspunten overeenkomen met mijn manier van werken in organisaties. Met Aikido heb ik een vertaling gevonden van begrippen naar het fysiek en mentaal ervaren. Bijvoorbeeld mensen die verzeild raken in ‘ja maar…’ discussies en verstrikt raken in processen met weerstand van anderen. De neiging is om te verharden en te vechten.

Vanuit ontspanning werken aan neutraliseren in plaats van elimineren werkt zowel in communicatie als wanneer je fysiek wordt aangevallen. Als ik Aikido beoefen levert het mij een ‘leeg hoofd op’, lekker ontspannen zijn en ook nog wat aan je conditie gedaan hebben.  Daarnaast is het voor mij een metafoor en een spiegel voor hoe ik in het dagelijks leven de dingen doe.


André Huijzer (1950) werkte ruim 25 jaar bij grote internationale reclamebureaus als art- director. In 1999 een creatieve maatschap opgericht in het hartje van Amsterdam.  In de hectische periode van de reclame zocht ik een manier om beter om te gaan met stress. Mijn fascinatie voor martial arts begon al met Bruce Lee. Na de blauwe band karate had ik het wel gezien, het was mij te agressief .  Tot dat ik (op mijn 60) en advertentie las van Aikido Groene Hart, dat leek wel iets voor mij: geen wedstrijden, voor jong en oud en een oude krijgskunst.

Ik beoefen nu al een aantal maanden Aikido en deze vorm van martial arts is wat ik misschien wel altijd gezocht heb. De lessen worden op een heldere en plezierige manier  gegeven. Ook het leren van elkaar en met respect voor elkaar spreekt mij zeer aan. Het trainen van lichaam en geest werkt positief voor in het dagelijkse leven. Je staat meer open voor een ander, ook als deze je op een agressieve manier benadert. Agressie met agressie benaderen maakt blind in je geest en kan je dus niet helder denken.

Het mooie van Aikido is dat  je de agressie neutraliseert zonder iemand te willen uitschakelen. Het leren en uitvoeren van de Aikido technieken vergt een concentratie vermogen tussen geest en lichaam, om vervolgens de concentratie los te laten en vanuit je Ki te werken. Daar begin ik nu al profijt  van te krijgen in mijn werk, en dat ik meer open sta voor de spirituele kant van mijzelf. ”


Astrid van Oostrom (1974) is sinds oktober 2010 lid van Aikido Groene Hart. Astrid is zelfstandig ondernemer (zzp-er) waarbij zij voornamelijk werkt als adviseur voor lokale overheden. In de eerste instantie koos zij letterlijk voor aikido om zich
Astrid van Oostromop een efficiente manier te leren verdedigen, vanuit het aikido principe: het gebruiken van de kracht van de aanvaller. Een fijne bijkomstigheid vindt Astrid dat aikido zo veel meer voor haar doet dan alleen dat.

“Naast het groeiende vertrouwen in mezelf om me fysiek te verdedigen leer ik tegelijkertijd mezelf steeds beter gronden. Tijdens de reguliere lessen werk ik aan een beter evenwicht (zowel lichamelijk als geestelijk!) en sta ik ook mentaal steeds sterker bij (eventuele) confrontaties. Voorheen had ik de gewoonte om daar vol tegen in te gaan, maar leer dit steeds meer vanuit een wat meer afwerende, neutraliserender principes toe te passen.”


Harm van der Wilt (1993), is student journalistiek aan de Christelijke Hogeschool in Ede. “Ik speelde al langer met het idee om op een krijgskunst te gaan. Ik wilde naast school, werk, mijn sociale leven en werk er nog iets bij gaan doen. Nadat ik er nog eens over nadacht, sprak ik mijn interesse voor budo uit aan mijn familie. Mijn broertje, die al sinds langere tijd op aikido zit, werd meteen enthousiast en begon er wat over te vertellen. Het idee om op dezelfde sport als mijn broertje te gaan zag ik wel zitten.
Ik begon me steeds meer in deze krijgskunst te verdiepen. Ik kwam erachter dat het allemaal draait om techniek en dat je op een geweldloze manier je ‘tegenstander’ kan neutraliseren. Het idee dat je bij aikido iemand kan controleren zonder diegene te beschadigen, past perfect bij mijn geloof. Ik ging eerst eens mee om te kijken tijdens de reguliere les van mijn broertje en een week later ging ik zelf naar een open les.

Hoewel ik eerst nog een kennismakingspakket nam, wist ik al dat ik zou blijven. Vanaf het begin werd mij al snel duidelijk dat het behalen van banden slecht een graadmeter is voor je mentale en persoonlijke ontwikkeling. Die ontwikkeling is het waar het voor mij om draait. Ik leer mijzelf nu ook beter kennen doordat ik met situaties te maken krijg, die ik daarvoor nog nooit ervaren heb. De sfeer in de dojo is fijn. Als beginner voel je dat je welkom bent, omdat iedereen elkaar probeert verder te helpen.  Ik kijk altijd uit naar de volgende training. Zo heb ik elke week wel wat leuks te doen. Heerlijk is dat. Wat er ook gebeurt in mijn leven, ik kan de dojo binnenstappen en het allemaal even helemaal kwijt zijn. Mijn hoofd leeg maken, concentreren en opnieuw beginnen. Zo zat ik een paar maanden geleden in een vervelende periode. Maar juist toen merkte ik hoe veel ik opknapte van de aikido  lessen. Hoe zwaarder mijn week is, hoe meer energie ik uit het trainen haal.”


Ilse Oosterom (1977) is van beroep kinderfysiotherapeut en werkt in de kinderrevalidatie. Zoals zij zelf aangeeft, een werkplek waar je veel lief en leed tegenkomt in het omgaan met mensen, en ook een werkplek waar je regelmatig moet omgaan met hoge werkdruk. Het doen van sport, is haar manier om te ontspannen en dichter bij zichzelf te blijven.

Ilse Oosterom“Na jaren van competitievolleybal ben ik afgelopen jaar een andere richting ingeslagen. Het beoefenen van een budo-sport is eigenlijk een onvervulde wens uit mijn jeugd. Nu ik tijd had voor een nieuwe hobby, heb ik een nieuwe stap gezet om die droom te verwezenlijken in de vorm van het beoefenen van aikido. Al  tijdens de proeflessen merkte ik dat aikido is waar ik naar zocht. Niet alleen op het gebied van sport, maar juist de gehele life-style die Aikido biedt, spreekt mij aan. Het gecentreerd blijven in tijden van stress, het zoeken van ruimte in plaats van weerstand en het handelen vanuit je gevoel in plaats van denken.

Wat ik het mooiste aan de bewegingen in Aikido vind, is de soepele en verfijnde manier van bewegen. Ongelofelijk dat dit zo’.n enorm effectief kan zijn dat mensen letterlijk door de zaal heen vliegen. Waarna ze ook weer vrolijk en zonder moeite opstaan voor de volgende actie. Dat hele ‘.vliegen’. is nog een kunst op zich. In het begin voelt het toch meer als een veredelde vorm van stuiteren, maar al snel leer je de basistechnieken ervan. Boven alles vind ik het een geweldig leuke uitdaging om sportief, fysiek en mentaal met Aikido bezig te zijn!'”


Jannie Smit (1966) is momenteel zelfstandig ondernemer en heeft samen met een zakenpartner het landelijk expertisecentrum voor sociale re-integratie (Ommani) opgericht. Met als specialisatie de risico-jongeren. Ommani werkt onder andere voor gemeenten, Burgemeester en Wethouders, hogescholen, woningcorporaties, en welzijnstichtingen.

“Vroeger had ik veel last van evenwichtstoringen. Dit heeft te maken met een fysieke aandoening die opspeelt als ik veel stress te verwerken krijg. Sinds ik per  medio 2009 aan Aikido doe heb ik daar nauwelijks last meer van (geen stress, geen evenwichtstoringen). Aikido geeft mij fysiek en mentaal de uitdaging en de balans die ik zoek in mijn leven.

Verder gebruik ik Aikido in prive als in werksituaties. Op de momenten dat ik voel dat ik mentaal uit balans geraak, spreek ik mezelf in stilte toe met de one-liners uit de les, als: ga naar je buik en vind je rust; bied rust aan de ander en je krijgt rust terug; houd je lijn, je focus vast; vermijd weerstand, pak de flow. Aikido brengt rust in mijn hoofd en geeft me door het praktisch beoefenen ervan meer balans in mijn lijf.”


Jeroen de Graaf (1970) “Op dit moment ben ik verbonden aan een internationaal bedrijf in de (bouw)techniek, waar ik eindverantwoordelijk ben voor het People Management en als trainer-coach werk aan ontwikkel trajecten van medewerkers. Ik heb gekozen om drie dagen per week te gaan werken; de overige twee dagen werk ik aan een roman. Daarnaast ben ik als gasttrainer verbonden aan het NLP Centrum Zuid Nederland. Het coachen en trainen bevalt mij zo goed dat ik mijn baan dit jaar inruil voor het zelfstandig ondernemerschap. Hiermee denk ik mijn schrijverschap op de voor mij leukste manier te faciliteren.

Ik heb nog geen moment spijt gehad van de keuzes die ik de afgelopen jaren (weloverwogen) heb gemaakt, omdat ik het gevoel heb dat ik het juiste pad bewandel. Iets soortgelijks geldt voor de keuze voor aikido. Ik zocht een sport met de combinatie van fysieke inspanning en mentale ontspanning. Die combinatie vind je in de krijgskunsten, maar de filosofie achter aikido sprak mij het meeste aan. Vooral omdat het niet zozeer gericht is op vechten, maar naar harmonie streeft. Dat heeft uiteindelijk mijn voorkeur bepaald. Ik heb geen vroegere ervaring met krijgskunsten, maar toch sluit aikido voor mij goed aan op mijn achtergrond.

Het ‘in je centrum’ zijn, houdt voor mij onder meer in dat ik dicht bij mezelf blijf en van daaruit leef en handel. Daarmee kan ik me in het hier en nu volledig richten op de dingen die mijn aandacht vragen. De balans die binnen aikido zo essentieel is en de fysieke ervaring daarvan versterken dat gevoel. Ik merk dat ik leniger en fitter word. Ook merk ik dat ik mijn lichaam beter leer kennen en coördineren. Tenslotte heb ik veel plezier in de trainingen en vind ik de samenwerking met steeds andere ‘tegenstanders’ heel prettig en leerzaam. In mijn dagelijks leven lukt het me door aikido nog beter om mijn innerlijke rust te bewaren in moeilijke situaties. Ik heb een mooie route gevonden te hebben om mijn weg te vervolgen.”


Jurgen van Vliet (1976) “In het dagelijkse leven ben ik druk als commercieel directeur van een IT bedrijf. Daarnaast hebben mijn vrouw en ik 3 prachtige kinderen en ga ik graag naar buiten voor lange wandelingen in de natuur, fotografeer en klim ik graag.  In het verleden heb ik lange tijd karate en taekwando gedaan. De afgelopen jaren is er door tijdgebrek weinig van sport gekomen. Ik wilde weer iets gaan doen met budo, dat is altijd blijven kriebelen. Ik zocht nu een vorm welke beter aansluit bij mijn mentaliteit, zonder te veel agressie en geen wedstrijden. Na wat rondzoeken op internet ben ik toen bij Aikido terecht gekomen.

Ik zocht een sport om gewoon lekker fysiek bezig te zijn en mentaal even te ontspannen. Aikido is tot mijn verrassing veel breder geworden dan dat. Ondanks het gracieuze uiterlijk van deze sport komt er een flinke conditie, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en concentratie bij kijken. Ook mijn evenwicht en reactievermogen beginnen gestaag te verbeteren. Aikido heeft naar mijn mening een heel mooie integere achterliggende filosofie. In ongewenste (bedreigende) situaties heeft de mens instinctief maar twee opties : vluchten of vechten. Beide opties staan mij tegen. Aikido bied hiervoor een oplossing, een derde weg om het zo te noemen. Je vlucht niet, je vecht niet maar je neutraliseert de aanval.

Door aikido leer je op een andere manier omgaan met (fysieke of mentale) druk die anderen op je uitoefenen. Je leert je rust te bewaren en te zoeken naar een constructieve oplossing. Het leuke is dat ik merk dat dit overal toepasbaar is. Ik begin deze principes te gebruiken in lastige situaties met collega’s, moeilijke gesprekken met klanten en overal waar je in een situatie komt waar er druk op je uitgeoefend word. Ik ben blij dat ik aikido ontdekt heb.”


Pieter Smolders ((1976) “Ik ben werkzaam op de Vrije Universiteit in Amsterdam waar ik teamleider ben bij het facilitair bedrijf. Ik geef leiding geef aan een zeer gevarieerde groep van 25 medewerkers. Het verre oosten heeft altijd al een aantrekkingskracht op me gehad. In de boeken over aikido die ik vroeger heb gelezen, leek het wel of de stilstaande beelden bewogen en dat vond ik al ongelooflijk. Tijdens mijn reizen met mijn vriendin naar China, Tibet en Nepal zag ik ook de vele vormen van sierlijke beweging als Tai Chi. Honderden dansende mensen in een willekeurig park. Wat me vooral opviel was de rust die zij uitstraalden.

Bij thuiskomst dacht ik terug aan de aikido boeken van vroeger en vond dat het er nu maar eens van moest komen. Aikido brengt me tot rust van de eerste minuut dat we gaan zitten op de mat, tot de laatste minuut dat we elkaar weer afgroeten aan het einde van de training. Ik ben van nature een onrustig  persoon en kan moeilijk stilzitten, maar de structuur in de lessen, van de opwarming tot de uitleg en uitvoering van de technieken, zijn voor mij rustgevend. Het niet alleen maar ‘blind’ doen of volgen maar ook proberen te begrijpen en voelen waarom je iets doet, is daar voor mij belangrijk in.

Aan de fysieke kant was ik na jaren van niet of nauwelijks sporten en verkeerd eten echt te zwaar geworden. Na een half jaar aikido ben ik inmiddels achttien kilo kwijt. De fysieke inspanning tijdens de lessen heeft daar zeker aan bijgedragen, maar vooral de rust die ik uit de lessen krijg, geeft de kracht om een omslag te maken qua levensstijl. Door aikido ben ik anders naar de wereld gaan kijken: niet alleen “zwart en wit”, maar er is ook een “grijs”. Dit wist ik natuurlijk al wel maar de manier waarop je daarmee omgaat kan een groot verschil maken. Het bij jezelf blijven en het niet per se je gelijk halen, maakt voor mij het leven makkelijker en een stuk aangenamer.”


Rob Heijna (1947) werkte ruim 30 jaar bij het European Patent Office en is inmiddels gepensioneerd. Eerder had hij tai chi gedaan. Vooral de ervaring van de bijzondere energie, chi of ki, sprak hem aan. Inmiddels heeft hij de ideale vorm heb ik in het aikido gevonden. Rob vertelt: “Tijdens het trainen ben ik helemaal geconcentreerd en denk ik niet meer aan andere dingen. Je krijgt er een rustige geest van en tegelijk blijf je alert – een bijzondere combinatie. De manier  van bewegen in aikido is prettig en de spieren die aan het begin van de training nog een beetje weerbarstig zijn, voelen aan het einde lekker soepel.

Het is uitdagend om de eerste reactie te bedwingen en in de effectievere actie te gaan. Als er een aanval op je afkomt – niet terugdeinzen, maar juist iets naar de aanvaller toe te bewegen. Met vertrouwen in jezelf en in de aanvaller. Ook ervaar je dat woeste actie een woeste reactie oproept; het dus beter is om el eganter te bewegen zodat de ander niet gelijk zijn of haar “hakken in het zand zet” uit een schrikreflex. Dan merk je ook nog dat wanneer je als aanvaller eenmaal uit balans bent het beter is niet tegen te werken, maar om mee te gaan met die verstoring omdat er dan voor jezelf eerder weer nieuwe mogelijkheden zich openbaren.

Mijn manier van bewegen begint ook te veranderen: waar ik bijvoorbeeld vroeger bij een lage deuropening mijn hoofd naar beneden boog, ga ik nu steeds vaker even door de knieën. De aikido principes vertalen zich ook steeds meer naar het dagelijks leven. Als ik bij gelegenheid op weinig vriendelijke wijze benaderd word, probeer ik niet gelijk agressief te reageren, maar in gedachten mee te gaan met de balansverstoring om van daaruit effectiever weerwoord te kunnen bieden. Komt gelukkig niet vaak voor maar als het gebeurt zie je het verschil. Ik vind het erg waardevol om aikido te trainen: zowel dus fysiek als ook mentaal.”

Activiteiten
  • 16/10/2017Herfstvakantie geen aikido voor Kids&Jeugd
  • 21/10/2017 14:00123-stage voorbereiding dan-examens Leiden
  • 12/11/2017 10:00Internationale Jeugd stage door Katsurada
  • 18/11/2017 14:00123-stage voorbereiding dan-examens Leiden
  • 26/11/2017 10:00Technische stage door Nadia Korichi
  • 03/12/2017Dangraden stage met examens Amsterdam
  • 09/12/2017 14:00123-stage voorbereiding dan-examens Leiden
  • 08/01/2018Open lessen alle AGH locaties
  • 27/01/2018Aikido stage Kobayashi Shihan in Nederland
AEC v1.0.4