Logo AGH-2015-186
daf NocNsf aikido_nl

Woerden

Welkom bij Aikido Centrum Woerden

Op de hoofdlocatie van onze vereniging wordt lesgegeven aan alle doelgroepen zowel de kinderen, jeugd als de volwassenen, driemaal per week op de maandag, woensdag en de vrijdag in de Regenboogschool aan het Kallameer 2 te Woerden.

De lessen op de woensdag en de vrijdag worden verzorgd door de hoofdinstructeur van Aikido Groene Hart Peter van Lier (1966). Hij is vierde dan aikikai aikido en beoefent sinds 2002 met veel energie en plezier Aikido bij Marc Jongsten (6e dan) van Aikido Centrum Leiden. In 2006 behaalt hij zijn zwarte band (shodan) in Amsterdam bij Wilko Vriesman, technisch directeur van de Dutch Aikikai Foundation, erkend door de Aikido Hombu dojo in Japan en ontvangt hij zijn eerste diploma: Aikikai Aikido Instructeur vanuit deze federatie.

Al voor het behalen van zijn lerarendiploma valt hij met enige regelmaat in voor andere leraren. In 2007 richt hij de nieuwe vereniging Aikido Groene Hart op met als eerste locatie in Woerden. Al gauw weet hij een fijne groep mensen om zich heen te verzamelen. Hiermee ontstaat voor hem de mogelijkheid om zijn passie voor met andere mensen op regelmatige basis te kunnen gaan delen en besluit hij de locaties van de vereniging verder uit te breiden. In 2009 richt hij het bedrijf Aikido in Company op om het aikido gedachtegoed over te dragen aan het bedrijfsleven, welzijn en het onderwijs. Dit aan de hand van coaching, workshops en trainingen met daarin altijd de bijzondere combinatie van aikido en diverse moderne management filosofieën met als kern: persoonlijke ontwikkeling.

In 2010 kiest hij om als full-professional verder te gaan met aikido, waarbij hij afscheid neemt van zijn functie programmamanager in het bedrijfsleven. Medio 2011 slaagt hij voor zijn Rijkserkende diploma Leraar Martial Arts. Sinds 2011 is Peter lid van het Gilde team van de Dutch Aikikai Foundation en per 2013 is hij gildelid van de Stichting Bedrijfsaikido Nederland. In 2014 wordt Peter tijdens de Algemene Ledenvergadering van de bond Aikido Nederland tevens benoemd tot de nieuwe opleidingscoördinator. Peter slaagt eind 2016 voor zijn laatste technische aikido examen (yondan) en start in datzelfde jaar met de vierjarige opleiding Jungiaans Analytisch Therapeut. De overige lessen in Woerden worden verzorgd door:

Leraren in Woerden (op de maandag)


Bas Smeulders (1973) projectleider bij een bodemadviesbureau. Op 7-jarige leeftijd hebben zijn ouders hem naar judo gestuurd om wat weerbaarder te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen. Hij bleek het zo leuk te vinden dat hij er eigenlijk nooit mee is gestopt. De laatste jaren heeft Bas zich meer toegelegd op het lesgeven aan kinderen. Hij heeft hiervoor ook het diploma voor jeugd judoleider gehaald.

“Ik was echter ook al een hele tijd op zoek naar een verbreding naast het judo. Zodra ik er achter kwam dat er aikido lessen in Woerden werden gegeven, ben ik gaan kijken en enthousiast geworden. Wat ik mooi vind aan aikido is dat het een individuele sport is, waarbij je toch moet samenwerken. Je probeert je tegenstander te neutraliseren zonder deze te beschadigen. Aikido daagt je zowel fysiek als mentaal uit, waarbij je zowel kracht van de tegenstander, timing en techniek komt kijken. Waarbij je ook op je gevoel moet afgaan. Een heel complete bewegingservaring dus, waardoor je je lichaam beter leert kennen en optimaal leert te benutten. Waarmee je beter in je vel komt te zitten.

Juist door te leren om te volharden, om vermoeidheid te overwinnen, om tegenslagen te verwerken, je aan te passen aan de mogelijkheden en om hetgeen onmogelijk schijnt toch binnen de sfeer van het mogelijke te halen, wordt men niet alleen fysiek maar ook mentaal sterker. Het is in het begin zeker niet makkelijk. Je moet eerst de basistechnieken onder de knie zien te krijgen. Daarna wordt het echter steeds boeiender. Het wordt een soort verslaving, waarbij je steeds meer wilt leren en je zelf probeert te verbeteren. Je bewandelt in aikido een lange weg (do), die steeds meer geheimen prijsgeeft.”


Lucien Petra (1972) is werkzaam als calculator en logistiek planner bij een groothandel voor een aantal sieraden lijnen. Na mijn vraag of hij geïnteresseerd was in deze uitdaging, reageerde hij enthousiast. Hieronder stelt Lucien zich voor.

“Na de eerste training was mijn hoofd lekker leeg en ik compleet opgeladen met nieuwe energie, reden genoeg om direct lid te worden. In het begin komt er veel op je af, maar na verloop van tijd begin ik in te zien dat als je rust uitstraalt in het beoefenen van deze sport, je deze rust ook terug krijgt. Pas later kwam voor mij het inzicht dat dat natuurlijk niet alleen voor op-de-mat geldt, maar ook in het dagelijkse leven en het werk. Ik kan door aikido de druk steeds beter aan en kan alles mede wat makkelijker relativeren. Toen Peter mij vroeg om in te stromen in de groep de assistent leraren, was ik verrast en vereerd; hoefde niet lang na te denken. De rust en het plezier wat aikido mij biedt, wil ik niet alleen voor mijzelf houden. Ik wil het graag doorgeven aan anderen en hoe kan dat beter dan voor de klas te staan en dit zo te gaan delen.

Vanaf mijn zesde levensjaar ben ik min of meer verplicht judo gaan beoefenen. De hele familie deed dat, dus ik moest dat ook gewoon doen. Tot mijn zeventiende jaar heb ik dat met veel plezier gedaan. Er waren voor mij echter twee punten die wat minder waren: 1) het competitie element in judo sprak mij niet zo aan en 2) ik had regelmatig last van blessures aan beide knieën. Dat laatste was uiteindelijk ook de reden dat ik gestopt ben met judo. Na verloop van tijd begon ik toch weer uit te zien naar een of andere vorm van budo sport en zag de advertentie van Aikido Centrum Woerden. Na wat wikken en wegen besloot ik om deel te nemen aan een open les en was eigenlijk direct verkocht. De rust en kalmte in de dojo trok mij enorm, maar ook het feit dat er geen enkele vorm van competitie is. Er was in deze aikido dojo een soort algemene bereidheid om elkaar verder te helpen. De sfeer ademt respect voor elkaar ongeacht status of niveau. Al deze ingrediënten spreken mij erg aan.”


Ron Smit (1958) is in het dagelijks leven een facilitair manager in een ziekenhuis. Ron vertelt hieronder over zijn aikido motivatie om assistent leraar te worden: “Ik ben in 1958 geboren in Utrecht. Getrouwd, twee dochters, een zoon en een hond. Waarvan de laatste mij na elke aikido training kwispelend staat op te wachten om nog even gezamenlijk een ‘cooling down’ te doen. Ik heb een drukke en leuke managementbaan in de voedingsdienst van een ziekenhuis waarbij ik samen met veel collega’s dagelijks streef om het verblijf in ons ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken. Ondanks dat ik met plezier naar mijn werk ga, merk ik met de jaren dat er meer is dan werken alleen.

Ik heb dan ook vele hobby’s die ik  in meer of mindere mate regelmatig beoefen. Schilderen, fotograferen, motorrijden en wandelen. Ook neemt sport een belangrijke plaats in mijn leven in. Na jarenlang fanatiek gevolleybald te hebben, ben ik op mijn veertig jarige leeftijd begonnen met kyokushin karate. Een fullcontact karate vorm die mijn zoon toen al een aantal jaren beoefende; waardoor ik eigenlijk wel de martial arts ben gaan leren waarderen. Hard, sportief, gedisciplineerd en waarin je nooit uitgeleerd raakt. Ik heb deze sport een zestal jaren beoefent en moest echter wel onderkennen dat je na je 40ste toch wel over je ‘topjaren’ heen bent. Na een jaartje ‘niets’ doen merkte ik aan mijn hele lijf dat ik snel weer wat aan sport moest gaan doen. Mijn oog viel op een aikido advertentie.

Mijn eerste trainingservaring was een vreemde. Ik wist niet wat ik ervan moest denken. Mijn karatepak onbezweet weer in mijn tas gedaan en onvermoeid naar huis. Toch was ik geïntrigeerd door de boodschap van de sensei. Ik heb mezelf een aantal lessen gegeven en hier ik heb tot op heden nog geen dag spijt van gehad. Wekelijks ontdek ik dingen in het aikido die ik als verrijking ervaar. Het is als een virus dat zich verspreid. Balans, waarde, weerbaarheid, gelijkwaardigheid, mentale kracht, jong blijven zijn zomaar enkele kreten die ik link aan aikido. Voor mij was het dan ook een eer toen Peter mij vroeg om een bijdrage te leveren door de assistent leraar opleiding te gaan volgen. Het proberen over te dragen van datgene wat ikzelf als zo plezierig ervaar, lijkt mij heel leuk. Gelet de saamhorigheid en de sfeer in onze dojo heb ik er dan ook alle vertrouwen in.”


Veronique Donia Nota (1968) is in het dagelijkse leven vier dagen per week werkzaam in de arbeidsbemiddeling en volgt momenteel een opleiding in de haptotherapeut en sportmasseur. “Na verschillende vecht- en verdedigingsporten te hebben beoefend, ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij een aikido les in de buurt van Utrecht. Ik werd daar geboeid door de manier van bewegen tijdens het trainen. Ik ben mij daarna wat meer op de inhoud van het aikido gaan verdiepen en las dat aikido een manier van leven is. Een krijgskunst met een filosofie erachter en juist niet zozeer een vechtsport.

Toen ik hoorde dat Aikido in Woerden werd gegeven ben ik gaan kijken en na het volgen van een kennismakingspakket ben ik definitief lid geworden eind 2009. Door Aikido sta ik meer geaard in het dagelijks leven. Het helpt me meer bij mijn basis (buikgevoel) te blijven bij confrontaties. Ik ben mij bewust geworden van het feit dat ik te veel in mijn ‘hoofd’ zit. Ik denk te veel na en wil meer ‘voelen’ vanuit mijn ‘kern’. Zowel fysiek als mentaal ben ik gegroeid in mijn handelen. In het dagelijkse leven helpt het om in het hier en nu te zijn en niet al weer vijf stappen vooruit te zijn in gedachten.

Het les geven brengt daar weer een hele nieuwe dimensie bij. Ik vond het zeer spannend om voor een groep te staan en moest wel even een drempel over. Door coaching en begeleiding van Peter kreeg ik het vertrouwen, maar ook in mijzelf. Gaandeweg de interne opleiding werd het beeld steeds duidelijker: het gaat om het doel van technieken en hoe jij die over kan brengen. Aikido is in mijn beleving zoveel meer dan een Japanse krijgskunst, het biedt persoonlijke ontwikkeling niet alleen mentaal maar ook fysiek.”


Grotere kaart weergeven

Activiteiten
  • 16/10/2017Herfstvakantie geen aikido voor Kids&Jeugd
  • 21/10/2017 14:00123-stage voorbereiding dan-examens Leiden
  • 12/11/2017 10:00Internationale Jeugd stage door Katsurada
  • 18/11/2017 14:00123-stage voorbereiding dan-examens Leiden
  • 26/11/2017 10:00Technische stage door Nadia Korichi
  • 03/12/2017Dangraden stage met examens Amsterdam
  • 09/12/2017 14:00123-stage voorbereiding dan-examens Leiden
  • 08/01/2018Open lessen alle AGH locaties
  • 27/01/2018Aikido stage Kobayashi Shihan in Nederland
AEC v1.0.4